Jak zaplanować kuchnie?
Stworzenie odpowiedniego projektu kuchni to jedno z największych wyznań, jakie stoi przed nami w czasie urządzania własnego mieszkania, czy domu. Stojąc przed wyborem wymarzonej kuchni powinniśmy rozważyć więc każdy jej element tak, aby była nie tylko przytulna czy estetyczna, ale też funkcjonalna, zaaranżowana w sposób umożliwiający komfortową pracę.
Jak sprawić, by poruszanie się po kuchni i gotowanie było wygodne, a spędzanie w niej czasu przyjemne? Poniżej kilka wskazówek.
Zasada trójkąta roboczego
Zapewnienie ergonomii w kuchni to podstawa funkcjonalnie zorganizowanego pomieszczenia. Oszczędza domownikom problemów związanych z chaotycznym i nieuporządkowanym funkcjonowaniem w przestrzeni kuchennej. Podczas projektowania kuchni należy wcielić w życie złotą zasadę trójkąta roboczego, aby poprawić komfort pracy i cieszyć się z czasu spędzonego w kuchni. Ta prosta zasada opisuje rozmieszczenie trzech głównych elementów wyposażenia kuchni: lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej/piekarnika. Odległości między urządzeniami powinny mieścić się w przedziałach:
– między lodówką a zlewozmywakiem 120-210 cm
– między zlewozmywakiem a kuchenką 120-210 cm (90 cm w małych pomieszczeniach)
– między lodówką a kuchenką 120-270 cm
Dlaczego to właśnie te elementy i ich rozmieszczenie są tak istotne? Wynika to z banalnych czynności wykonywanych przez nas każdego dnia. Przygotowując posiłek w pierwszej kolejności sięgamy do lodówki, następnie myjemy lub płuczemy produkty w zlewozmywaku, a następnie poddajemy obróbce termicznej. Warto zwrócić również uwagę na konieczność blatu między lodówką a zlewozmykawiem, a także zlewem i płytą grzejną. Musimy mieć przecież miejsce, aby odłożyć wyjęte z lodówki produkty, a także pokroić je przed obróbką termiczną.
Zorganizowana kuchnia
Dobierając meble kuchenne powinniśmy wziąć pod uwagę nie tylko fakt ich zewnętrznego wyglądu. Niezwykle istotnym czynnikiem zapewniającym funkcjonalność kuchni jest wnętrze szafek. Warto pamiętać, że możemy ukryć w nich wszystko, co popsułoby estetykę wnętrza, a także zapewnić możliwość uporządkowanego składowania kuchennych akcesoriów i produktów spożywczych. W tej sytuacji zwykłe szafki często są niepraktyczne ze względu na utrudniony dostęp do rzeczy znajdujących się z tyłu. Na szczęście możemy je zastąpić wytrzymałymi szufladami wysuwanymi na pełną głębokość, lub modułami typu cargo zapewniającymi łatwy wgląd do wnętrza. Wbrew pozorom ogromny potencjał kryją w sobie również narożniki. Producenci oferują szereg rozwiązań w postaci systemów wyjezdnych, które maksymalnie podnoszą komfort użytkowania narożników i optymalnie wykorzystują przestrzeń.
Właściwe oświetlenie
Zaskakujące jest, jak wiele użytkowników kuchni zmaga się z nieprawidłowym oświetleniem pomieszczenia. Ograniczenie oświetlenia w obszarach przygotowania posiłku sprawia, że domownicy są zmuszeni przygotowywać je gdzie indziej, lub korzystać z niedoświetlonej przestrzeni. Zaplanowanie we wnętrzu wyłącznie centralnego oświetlenia nie będzie wystarczające – musimy zatem zapewnić oświetlenie zadaniowe w dbałości o komfort i bezpieczeństwo naszej pracy. Efekt ten osiągniemy poprzez oświetlenie podszafkowe, a także odpowiednie doświetlenie blatu roboczego.
Podsumujmy!
- Planujmy kuchnię zgodnie z zasadą trójkąta roboczego, dotrzymując odpowiednich odległości między lodówką, zlewozmywakiem, a płytą kuchenną. Bo przecież najpierw sięgamy do lodówki, potem myjemy produkty spożywcze, by poddać je obróbce termicznej!
- Nie zapominajmy by zadbać o wnętrze szafek – wysuwane kosze, moduły typu cargo czy odpowiednie zagospodarowanie narożników, to niezwykle cenne rozwiązanie zwłaszcza w małych wnętrzach,
- Dbajmy o odpowiednie oświetlenie przestrzeni roboczej! Będzie to „kropka nad i” dla komfortu naszej pracy w kuchni.
Jeśli planujesz wymarzoną kuchnię i chcesz uniknąć błędów związanych z niefunkcjonalnie zaplanowanym wnętrzem, zapraszamy do naszego salonu, gdzie projektanci rozwieją wszelkie Twoje wątpliwości!